1. mai i solidaritet med Gaza

1.mai er rett rundt hjørnet, og våren med lysere tider er på trappene i Norge. Men rundt i verden er realitetene dessverre helt annerledes.

Av Christina Grefsrud-Halvorsen, gruppeleder Tønsberg SV og Lars Egeland, kommunestyrerepresentant Tønsberg SV

I 2022 feiret vi 1. mai med det dystre bakteppet at det var blitt krig i Ukraina. Ikke bare pågår fortsatt Putins brutale angrep der, men siden oktober har vi også vært vitner til Israels grusomme krigføring mot befolkningen på Gaza.

I Gaza er dødstallene så massive at det er vanskelig å fatte. 70 prosent av de døde er kvinner og barn. Røde Kors anslår at det dør et barn hvert tiende minutt, hver eneste dag. På Gazastripen, ett av verdens tettest befolkede områder, er det ingen steder å gjemme seg for det israelske bomberegnet.

Lars Egeland, kommunestyrerepresentant Tønsberg SV

Sult og dehydrering

Noen peker på at Israel har rett til å forsvare seg, men Israels okkupasjon og blokaden av Gaza har allerede vart i mange, mange år. Den humanitære situasjonen på Gaza var prekær allerede før oktober 2023. Nå er den en total katastrofe. Sykehus bombes og beleires, og operasjoner foretas uten bedøvelse. Folk dør av sult og dehydrering.

Bildene vi ser og nyhetene vi leser er så grusomme at det er vanskelig å ta innover seg. Men vi kan ikke se bort, for nå trengs verdens solidaritet.

Internasjonal våpenboikott

Vi mener det er på høy tid at Israels brutalitet får konsekvenser, og at Norge tar sitt ansvar for å stoppe den brutale krigføringen. SV mener det er helt uakseptabelt at norske våpen, våpendeler og forsvarsmateriell selges til Israel.

Det er på tide at Norge tar initiativ til en internasjonal våpenboikott mot Israel, og at vi sørger for at våre felles verdier i oljefondet ikke havner i lomma på selskaper som produserer varene sine på okkupert jord.

Det er nok nå. På arbeidernes dag står vi sammen med palestinerne i deres kamp for frihet og rettferdighet. Vi står sammen i solidaritet på Farmandstorvet klokka 14.  Der håper vi å se mange.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *