35.000 heisalarmer slutte å virke etter 2025

Borettslag over hele Norge må oppgradere heisalarmen sin før 2G-nettet stenger. – Mange vet ikke at de er berørt, sier Håkon Meland-Tangen i AddSecure.

Teleoperatørene i Norge har besluttet å legge ned 2G-nettet etter 2025. I dag finnes det rundt 35.000 heisalarmer med 2G-tilkobling som vil miste forbindelsen, i hovedsak i mindre borettslag og næringseiendommer.

Når noen trykker alarmknappen i heisen, vil heisalarmen overfører alarmsignaler på en trygg og sikker måte til alarmmottak, vaktselskaper og beredskapspersonell. Heisalarmen baserer sin alarmkommunikasjon på mobilnettet.

Huseiere har et juridisk ansvar for to alarmer: brannalarm og heisalarm. Hvis alarmsenderen slutter å virke, er det ikke sikkert det blir oppdaget før ulykken skjer. Da kan konsekvensene bli store.

Hvis alarmsenderen ikke blir skiftet innen 2G-nettet slukkes, vil det påvirke huseiere på flere måter.

  • Heisalarmen vil ikke lenger fungere, og de som trykker inn alarmknappen vil ikke kunne snakke med alarmmottak og/eller driftspersonell.
  • Brannvesenet vil ikke varsles direkte, og det vil kunne ta tid før hjelp kommer til.
  • Det kan være brudd på krav i regelverk og/eller brudd på betingelser fra forsikringsselskap.

AddSecure er en de største leverandørene av alarmsendere til heisalarmer. Alarmleverandøren tester rutinemessig alarmforbindelsene når de er på befaring og rapporterer at mange av heisalarmene de tester, ikke når frem til alarmsentralen.

– Vi er erfarer at mange styrer i borettslag ikke er klar over at heisalarmene deres snart kan slutte å fungere, eller allerede kan ha feil som gjør at den ikke får kontakt med alarmsentralen. Som huseier er du lovpålagt å sørge for at heisalarmen fungerer, sier Håkon Meland-Tangen, teknisk direktør i AddSecure Norge.

Meland Tangen oppfordrer alle huseiere og borettslag til å prioritere å oppgradere heisalarmer i god tid før 2G-nettet stenger, for å unngå at de blir etterlatt uten fungerende nødkommunikasjon.

– Ved å handle nå, sikrer du ikke bare sikkerheten til de som bruker heisen. Du unngår også en kostnadsøkning og lang ventetid på tilgjengelige heismontører som vi forventer kan oppstå nærmere fristen, avslutter Meland-Tangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *