Advarer om tynn is, pass på hunden

Den fine turen kan raskt forvandle seg til et mareritt hvis hunden løper ut på et vann med tynn is. Agria og veterinær Sara Solheim ønsker å spre kunnskap for å forhindre drukningsulykker.

Flere steder i landet er isen usikker, ha god kontroll på hunden ved islagte vann.

Den enkleste måten å forhindre en drukningsulykke, er å ha hunden i bånd i nærheten av vann og ikke ta noen sjanser. Det er lurt å ha hunden i sele, for et halsbånd kan smette av.

Hvis hunden beveger seg ut på isen

Hunder klarer ikke å vurdere om isen er tykk eller tynn. Mange ganger holder isen så lenge hunden er i bevegelse, men så fort den stopper kan isen gi etter.

– Som hundeeier er det lett å få panikk hvis hunden beveger seg ut på svak is. Hvis du er usikker på om isen bærer hunden din vil den mest sannsynlig ikke kunne bære kroppsvekten din, og det er derfor viktig at du ikke løper etter. Prøv heller å lokke hunden tilbake til trygg grunn, sier veterinær Sara Solheim.

Hvis du har godbiter med deg, er sannsynligheten større for at hunden din kommer på innkalling. Du kan også prøve å rope på hunden og løpe i motsatt retning, vekk fra isen, og se om hunden følger etter.

Hvis isen knekker

Hvis uhellet skulle skje, må du vurdere situasjonen. Ved grunt vann, kan du gå ut til hunden. Er det derimot dypt og lengre fra land, kan det være direkte farlig å gå etter. Du må da ringe brannvesenet, som har utstyret til å kunne gjøre en redningsaksjon.

– Dersom hunden har gått igjennom isen, men ikke er så langt fra land, kan du se deg om og prøve å finne noe som du kan bruke for å hjelpe hunden opp. Isen er glatt, og hunden vil derfor ofte ha vanskeligheter med å komme seg opp av hullet. Om du finner en lang gren eller stokk kan denne brukes for å gi hunden feste slik at den kan komme seg opp. Det er også mulig å prøve å bryte isen inn mot land, slik at hunden kan svømme mot deg og tryggheten.

Hvis hunden kommer seg opp, er den mest sannsynlig i en sjokktilstand.– En nedkjølt hund har lavt blodtrykk, sammentrukne blodkar og nedsatt oksygentilførsel. Det er viktig å ta med hunden til en veterinær som kan gi den riktig behandling og en trygg oppvarming, råder Solheim.

Prøv å komme deg til veterinære så fort som mulig, spesielt dersom hunden er tydelig nedkjølt. Forsøk å tørke hunden så godt som mulig. Har du en liten hund kan du gjerne ta den på innsiden av jakken din, slik at kroppstemperaturen din kan varme hunden.

Tre gode råd:

  1. Ha hunden i bånd eller langline på tur. Bruk sele i stedet for halsbånd.
  2. Ikke gå etter, hvis hunden går ut på isen og vannet er dypt. Lokk den heller tilbake.
  3. Skulle hunden gå gjennom isen må du vurdere situasjonen. Ring brannvesenet hvis det er for risikofylt å gjøre en redningsaksjon selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *