Enklere å låne utstyr til friluftsliv

Utstyrssentralen Frilager får 27 millioner av Sparebankstiftelsen DNB og jubler over å kunne sende flere barn og ungdommer på tur.

– Dette er helt fantastisk! Nå kan vi utvikle Frilager over hele landet og fortsette å legge til rette for at alle barn og unge skal få delta i samfunnet og ha mulighet til å være med på fritidsaktiviteter, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT som også er styreleder i Frilager.

Frilager er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening, Norges speiderforbund og Friluftsrådenes Landsforbund, med mål om å gjøre friluftsliv enkelt og tilgjengelig for alle. Frilager er en utleieportal av turutstyret til organisasjonene. Både organisasjoner, lag, skoler, bedrifter, foreninger og enkeltpersoner kan låne utstyr. På nettsidene kan man låne alt fra kano, telt og ski til redningsvest, sovepose og stormkjøkken, og få det kjørt til fastsatte hentesteder.

Viktig nasjonal satsning

Foreløpig er Frilager etablert i Rogaland, men målet er at utstyrssentralen skal spre seg til hele landet.  En viktig del av formålet til Frilager er at det ikke skal oppleves som en hindring å ikke ha eget utstyr på organiserte aktiviteter og den aller største andel utlån leveres til organisert aktivitet.

– Målet vårt er å lette byrden på organisasjonene og gjøre det enklere for frivillige. Samlingen av utstyr på ett sted øker tilgjengeligheten, og det blir enklere å arrangere aktiviteter. Frilager reduserer belastningen for turleder og den enkelte familie, som er spesielt viktig med tanke på økonomiske utfordringer for barnefamiliene, sier Stine Schultz Heireng, generalsekretær i Norges speiderforbund.

– Før skulle man eie alt man trengte, men folk er mye mer bevisst på bærekraft og delingsøkonomi, og derfor er det mer akseptert å låne ting nå. Gjennom vår digitale utstyrsdelingsportal jobber vi for å fjerne hindringer for å nyte naturen og skape en mer inkluderende og bærekraftig verden, sier Paul Waaler, daglig leder i Friluftsrådenes Landsforbund.

Fakta om Frilager

Frilager er en utstyrssentral som har alt til turen. Du som privatperson, skole, lag eller organisasjon kan leie kano, telt, fiskeutstyr, turutstyr, kajakk, skiutstyr, skøyter og mye mer. Skoler og frivillige lag og organisasjoner kan i tillegg blant annet låne turklær og tursko til de som trenger det.

Frilager har samlet varer i et nettlager, Frilager.no. Man bestiller utstyr fra nettlageret og bestemmer selv hvor man ønsker å hente varene. Frilager har også døgnåpne og selvbetjente hentepunkter.

Slik reduseres barn og unges behov for personlig utstyr til regelmessig og organisert aktivitet. Når utstyret ikke er i bruk for organiserte aktiviteter er det tilgjengelig for privatpersoner mot en egenandel. Organisasjoner, skoler og andre offentlige institusjoner tildeles gratiskoder som de kan gi til personer de mener trenger gratis utstyr. Dette systemet er ikke behovsprøvd, men basert på tillit.

Tildelingen vil gå til en nasjonal Frilager-satsing med oppstart på østlandsområdet. Satsingen er i tråd med Fritidserklæringen om samarbeid lokalt og nasjonalt for at alle barn og ungdom skal få delta jevnlig i organisert fritidsaktivitet sammen med andre. Frivilligheten har bred anerkjennelse i samfunnet som en av våre viktigste arenaer for barns lek med andre. Det er gjennom organisert aktivitet mange barn leker på tvers av ulikhet og etablerer holdninger som varer livet ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *