Fire personer druknet i februar

Fire personer omkom i drukningsulykker i februar. Så langt i år har 13 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er fem flere enn på samme tid i fjor.

Tre av drukningsulykkene i februar skjedde etter fall fra land, mens én person omkom i en båthavn. En kvinne i 60-årene omkom i helikopterulykken utenfor Øygarden i Vestland.

  • Østfold: En mann i 20-årene ble funnet livløs i sjøen i Fredrikstad. Hendelsesforløpet er ikke klarlagt.
  • Nordland: En 78 år gammel mann omkom etter at han falt i sjøen i en småbåthavn i Brønnøysund i forbindelse med at han skulle se etter båten sin.
  • Vestland: En mann i 50-årene, som ble meldt savnet da han ikke kom hjem etter en fisketur fra land i Bergen, ble funnet omkommet i sjøen.
  • Agder: En 25 år gammel mann omkom etter at han havnet i Nodelandselva i Kristiansand.

Det har vært fem drukningsulykker i Agder og tre i Nordland i de to første månedene av 2024. Tre personer har druknet i Vestland, mens det har vært én ulykke i både Rogaland og Østfold. Så langt i år har 11 menn og to kvinner mistet livet i drukningsulykker.

Se detaljert drukningsstatistikk på rs.no/drukning.

Kaldtvannsvett

De fleste drukningsulykkene i Norge skjer etter at personer faller utilsiktet i vannet. Vannet er kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet «kaldtvannsvett», med råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.

I kaldt vann får kroppen kaldtvannssjokk. Personen vil gispe etter luft og hyperventilere, noe som øker faren for drukning.

– Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt. Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *