Google starter bygging av et nytt datasenter i Skien – investerer 600 millioner euro

Når anlegget er operativt i 2026, er det anslått at det vil driftes på over 99 prosent karbonfri energi som følge av energisammensetningen i det norske strømnettet. Det nye datasenteret vil være klargjort for fremtidig gjenbruk av overskuddsvarme til nytte for lokalsamfunnet. Googles investering i Norge vil gi en verdiskapning på 6,7 milliarder kroner.

I dag kunngjør Google starten på byggingen av et nytt datasenter i Skien, på tomten i Gromstul. Dette innebærer en investering på 600 millioner euro som bidrar til å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst både lokalt og nasjonalt.

Marius Roheim Aarvold, Ordfører i Skien kommune, ønsker Google hjertelig velkommen til Skien:

– Vi har ventet i spenning på at Google skulle ta beslutningen om å starte bygging av sitt første datasenter her i Skien. Som kommune er vi stolte over å ha blitt valgt av Google som vertskap for deres store satsing i Norge. Vi er også svært takknemlige for all innsatsen som er lagt ned i det langsiktige samarbeidet mellom lokale, regionale og nasjonale partnere og støttespillere – det har vært avgjørende for at vi kan feire i dag. Vi ser frem til å jobbe videre sammen for å realisere Gromstul som et nytt, regionalt industriområde for datasentervirksomhet, som er en forutsetning for vårt digitale samfunn. Etableringen vil være et viktig bidrag til vår region i form av styrket digital infrastruktur, nye arbeidsplasser og ny kompetanse – og ikke minst økt internasjonal synlighet.

Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google, legger til:

– Et datasenter er der internettet bor. I takt med at flere mennesker tar i bruk flere digitale verktøy, øker også behovet for en sikker og bærekraftig infrastruktur for å levere tjenestene vi trenger, slik som tilgang til e-posten din, eller søk etter informasjon. Starten på byggingen av et nytt anlegg i Skien i dag er et stolt øyeblikk for oss. Norge har vært et hjem for Google i mange år, og vi ser frem til mange flere.

Datasenteret i Skien vil representere det ypperste innen bærekraftig infrastruktur:

  • Googles mål om å oppnå netto nullutslipp i all drift og i hele verdikjeden innen 2030, understøttes av et ambisiøst mål om å bruke ren energi for å drifte kontorene og datasentrene med karbonfri elektrisitet hele døgnet på alle strømnett de opererer.
  • Nåværende prognoser viser at når Googles datasenter i Skien blir operativt i 2026, vil det driftes med over 99 prosent karbonfri energi som følge av energisammensetningen i det norske strømnettet. Vi anslår at senteret vil ha en av de høyeste CFE-rangeringene blant alle datasenterregioner.
  • I tillegg inngikk Google i 2017 en kraftkjøpsavtale (PPA) i Tellenes med en produksjonskapasitet på 160 MW, noe som vil bidra til vår ambisjon om karbonfri energibruk hele døgnet i regionen.
  • Googles nye datasenter i Skien er svært energieffektivt. Et Google-eid og -drevet datasenter er i gjennomsnitt mer enn 1,5 ganger så energieffektivt som et typisk bedriftsdatasenter. For denne første fasen har Google fått tildelt 240 MW.
  • Å utnytte varmen fra datasenteret representerer en mulighet for energisparing og bidrar til energiomstilling. Googles nye anlegg i Skien vil være klart for gjenbruk av overskuddsvarme.
  • Digital infrastruktur og digitalisering er en sentral faktor for reduksjon av CO2-utslipp. En ny rapport fra Implement Consulting anslår at 20-25 prosent av klimagasskuttene som Norge må gjøre for å nå klimamålene i 2050, krever digitalisering i stor skala til en kostnad som er akseptabel for samfunnet.

Betydelig økonomisk verdiskapning

Dagens kunngjøring bekrefter at Google investerer 600 millioner euro i byggingen av sitt datasenter og tilhørende digital infrastruktur i Skien, Norge. En økonomisk ringvirkningsrapport utført av Deloitte på oppdrag fra Google anslår at Googles datasenterinvestering i Norge vil generere en verdiskapning på 6.7 milliarder kroner mellom 2024 og 2025. Dette inkluderer 2.2 milliarder kroner per år i direkte økonomisk effekt, 2.7 milliarder kroner i indirekte økonomisk effekt og 1.8 milliarder kroner i indusert økonomisk effekt, målt i bruttonasjonalprodukt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *