Ni konkurser i Tønsberg i januar

Starten på det nye året ble for vanskelig for ni ulike Tønsberg-bedrifter, som alle har måttet gå den tunge veien til skifteretten i løpet av januar. Konkursene berører til sammen 39 ansatte som nå må se seg om etter annet arbeid. Halvparten av disse har jobbet i tilknytning til bygg og anlegg. Ifølge Fair Collection er utviklingen i Tønsberg langt fra unik.

– Ingen av konkursene i Tønsberg i januar har vært i direkte tilknytning til bygg og anlegg, som er en bransje som sliter svært tungt for dagen. Konkursen i TBG Montasje AS må likevel sies å være tett relatert til denne bransjen, sier kommunikasjonsrådgiver Kenneth Danielsen i Fair Collection.

– Renteoppgangen det siste halvannet året har strupt markedssentimentet i bygg- og anleggsbransjen. Nå står en samlet bransje i krise. Inntil renten kuttes er det dessverre få lys i tunnelen, sier han.

På årsbasis var det 82 bedrifter innen bygg- og anlegg som gikk konkurs i årets første måned, og dette tallet utgjør 23,5 prosent av det totale konkursomfanget i januar. Dette er en nedgang på 14,5 prosent fra januar i fjor, da 96 bedrifter gikk konkurs.

– Med sine 19 ansatte var konkursen i TBG Montasje AS den største konkursen i Tønsberg i januar. De andre konkursene sprer seg over en rekke ulike bransjer, med konkursen i Sawatdee Thai Restaurant AS som den største. Der mistet ni mennesker jobben, sier Danielsen.

På landsbasis var det 1.878 ansatte som mistet jobben grunnet konkurser i januar, som er 35 prosent flere enn samme måned i fjor. Det samlede antallet konkurser var 348, to prosent færre enn samme periode i fjor.

Den største konkursen innenfor bygg og anlegg var Becker Entreprenør AS (Oslo) med 63 ansatte og en 2022-omsetning på 200 millioner kroner.

Foruten bygg og anlegg er det nå detaljhandelen som sliter mest. Her er konkursnivået langt høyere enn gjennomsnittet det siste året, og ifølge Fair Collection er konkurstakten urovekkende.

– Dette er en bransje med lave marginer som er hardt presset av stigende kostnader og lønnsomhetsskvis. Vi forventer at konkurstakten tiltar ytterligere for denne typen virksomheter i første kvartal, sier Danielsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *