Nytt behandlingsprinsipp gir håp for allergikere landet over

For første gang på flere tiår kommer nå en ny metode for allergibehandling. En studie publisert i et av verdens tyngste vitenskapelige tidsskrifter bekrefter betydelig effekt av behandlingen.

– Dette er en ny behandlingstype uten medikamenter som forhindrer allergener i å utløse allergireaksjon, og skiller seg slik ut fra den vanligste behandlingen i dag, som går ut på å behandle den allergiske reaksjonen etter at den har oppstått. Metoden bekreftes nå som effektiv og trygg i en vitenskapelig studie i et av de mest anerkjente tidsskriftene innen fagfeltet allergi og immunologi, sier professor Sverre Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus.

Særlig ungdom er utsatt

Når pollensesongen nå er i full anmarsj, rammes i følge Astma- og allergiforbundet over én million nordmenn av allergiske reaksjoner, og særlig ungdom er utsatt. Allergi kan gi redusert livskvalitet og ha negative effekter på allmenntilstand og søvn, og reduserer manges evne til å prestere godt på jobb eller studier. I dag behandles allergi oftest medikamentelt med allergitabletter (antihistamin) og/eller kortisonspray.

Det nye medikamentfrie alternativet som nå er lansert i Norge av legemiddelselskapet Pharma Nordic er nesesprayen Bentrio. Den danner en fysisk barriere i nesen, og hindrer dermed allergener som pollen og husstøvmidd i å komme i kontakt med slimhinnen og nærliggende immunceller. Ved å danne en tynn beskyttende gel eller film over neseslimhinnen, som fanger og transporterer vekk allergenene, motvirker Bentrio at den allergiske reaksjonen oppstår.

Studie høster vitenskapelig anerkjennelse

En ny australsk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Allergy bekrefter nå effekten av Bentrio, basert på en undersøkelse der nesesprayen ble blindtestet mot saltvann på 100 personer med tre daglige doser over to uker.

Resultatene viser at 60 prosent av gruppen som fikk Bentrio opplevde symptomfrie dager, mot 30 prosent av gruppen som fikk saltvannsspray. Studien konkluderer med at Bentrio reduserer allergisymptomene signifikant, samtidig som spraygelen ble tolerert like godt som saltvann.

– Dette representerer et nytt behandlingsprinsipp, der man hindrer allergener i å utløse symptomer ved å etablere en fysisk barriere – en forebyggende metode som kan gi betydelig forbedret livskvalitet for allergikere over hele landet. Den kan potensielt redusere behovet for medisiner som antihistaminer og kortisonspray, som mange er avhengige av i dag, og kan være et godt alternativ for svært mange unge og voksne som hvert år lider under pollensesongen, sier professor Steinsvåg.

Lenge siden sist det kom noe nytt

Norges Astma- og allergiforbund er forhåpningsfulle om at behandlingen, som nå er tilgjengelig på norske apoteker, kan hjelpe nordmenn som sliter i pollensesongen.

– Astma og allergiforbundet er svært positive til at det kommer ny innovasjon for hvordan man kan behandle pollenallergi. Vi vet at pollenallergi er til stor plage for mange og at mange opplever betydelige symptomer selv om de bruker forskjellige medisiner. At det kommer en ny type nesespray med en annen tilnærming for å lindre luftveisallergene plager er svært spennende og vil antagelig være til god hjelp for allergikere landet rundt, sier seniorrådgiver og samfunnskontakt i forbundet, Anna Bistrup, og legger til:

– Det er lenge siden det har kommet noe slikt på det norske markedet og vi håper dette kan bidra til å gi flere verktøy for å få best mulig symptomlindring for pollenallergiske nordmenn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *