Påsken er høytid for motorstopp

Mange bruker påsken til å få båten på vannet. Det merkes hvert år hos Redningsselskapets mange redningsskøyter.

Redningsselskapet går snart inn i høysesong for fritidsflåten og påsken bringer ofte med seg aktiviteter både på og ved sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er gjengangere i forbindelse med årets første båttur.

– Ja, på denne tiden av året går det mest i tette filter. Drivstofftanker som har stått gjennom vinteren kan inneholde urenheter og skit som virvles opp i tanken allerede i de første bølgene, sier maskinsjef Thor Helge Rønning på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» i Sørvær i Finnmark.

Spesielt nevneverdig er fenomenet «dieseldyr», en geleaktig alge som kan forårsake alvorlige stopp i motoren.

I beredskap langs hele kysten

Etter noen dager med båtpuss legger mange ut på årets første båttur, noe Redningsselskapet merker godt. Antall oppdrag for redningsskøytene går alltid kraftig opp i påska. Så langt i år har Redningsselskapet utført 967 oppdrag, og redningsskøytene står i påskeuken i beredskap fra sør til nord.

– Vi oppfordrer alle båteiere til å sjekke båtens utstyr nøye før de legger ut på sjøen. Dette inkluderer regelmessig inspeksjon av drivstoffilteret, samt å ha med et reservefilter og lære seg å bytte det.

– Videre kan det være nyttig å ha med en startbooster for å håndtere eventuelle startvansker på grunn av flatt batteri. Sjekk også tilstanden på redningsvestene – de kan være forskjellen mellom liv og død i nødsituasjoner, sier maskinsjef Thor Helge Rønning.

Fremdeles vinter i vannet

Og selv om luften kan føles vårlig, minner Rønning om at sjøen er iskald. Når vanntemperaturen er under 15 grader, kan et fall i vannet gi kaldtvannssjokk.

– Det er derfor avgjørende å kle seg riktig, ta med ekstra klær og alltid bruke redningsvest, sier Rønning.

Maskinsjefens tre viktigste tips:

Thor Helge Rønning, maskinsjef på redningsskøyta «Gjert Wilhelmsen» i Sørvær, deler tre enkle tips for en trygg båtsesong:

  • Sjekk drivstoffilteret og ha alltid med et reservefilter.  
  • Ta med en startbooster.  
  • Kontroller redningsvestene.  

Les mer om maskinsjefens tips og sjekkliste før og etter sjøsetting: https://rs.no/paskens-battips/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *