PRIOR-egg er nå rikere på jod

PRIOR-egg fra Nortura er nå rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsen.

– Mild og moderat jod-mangel er utbredt i Norge. Mange av oss står altså i fare for å få for lite jod, og spesielt gravide, ammende og små barn er usatt, samt de som spiser lite hvit fisk og meieriprodukter. Egg er som de fleste vet en næringsbombe i seg selv, men nå vil alle PRIOR-egg også være rike på jod, og det er bra for folkehelsa, sier produktgruppesjef Kjersti Sørby i Nortura. Eggekartongene til PRIOR får nå et rødt hjørne med informasjon om økt jod-innhold.

Ett PRIOR-egg gir nå 20 prosent av daglig anbefalt inntak av jod til voksne og 30 prosent av daglig anbefalt inntak til barn. Jod er et viktig næringsstoff som mange får for lite av, spesielt gravide, ammende og de som ikke spiser hvit fisk. Derfor er det fra før tilsatt ekstra jod i kraftfôret til melkekyr for å øke innholdet i melk. Nortura har i samarbeid med Felleskjøpet testet økning av jod-innholdet i kraftfôret til verpehøner, og gjennom det økt innholdet i egg fra cirka 35 til 50 mikrogram pr 100 gram egg.

Hvorfor er jod viktig?

Jod er et sporstoff som blant annet er viktig for dannelse av stoffskiftehormoner, og som er nødvendig for forbrenningen vår. Jod er også viktig for normal utvikling av nervesystemet og hjernen, spesielt hos barn og for barnets normale vekst.

Jod har lenge vært et «glemt» næringsstoff i Norge, da det har blitt antatt at vi inntar nok jod gjennom kostholdet. Først i 2016 publiserte Helsedirektoratet rapporten Risiko for jodmangel i Norge, som beskrev et akutt behov for tiltak, noe flere studier har underbygget i etterkant.

PRIOR-egg er nå rik på jod

Ett PRIOR-egg dekker nå 20 prosent av dagsbehovet for jod hos et voksent menneske.

Ved å tilsette litt mer jod i fôret til hønene, har PRIOR klart å øke innholdet av jod fra 34 µg/100 g egg, som tilsvarer 22,5 prosent av dagsbehovet til en voksen person, til 45 µg/100 g egg, som tilsvarer 30 % av dagsbehovet til en voksen person. Det gjør at vi nå kan si at PRIOR-egg er rik på jod.

-Økningen ser ikke stor ut, men den er av betydning. Når det kommer til jod skal vi ikke ha for lite, men heller ikke for mye. Hvor mye jod vi trenger er avhengig av alder. Nivået av jod i PRIOR-egg bidrar til økt inntak av jod i befolkningen, men tar samtidig hensyn til at små barn trygt skal kunne spise egg uten at inntaket av jod blir for høyt, sier Sørby.

Egg inneholder tilnærmet alle vitaminene og mineralene kroppen din trenger, bortsett fra vitamin C og niacin. Dette er grunnen til at egg kalles for en næringsbombe.

PRIOR-egg som er rike på jod er allerede i butikk, og merking på pakkene kommer fortløpende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *