Siste dag for piggdekk

I dag er siste dag før piggdekkene skal av i Sør-Norge, men det advares mot å følge regelen slavisk. – Det er bare dager siden siste snøfall, og hvis føret krever det bør man vente med å skifte til sommerdekk, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

åren er likevel i anmarsj, og mange har allerede, eller vil skifte til sommerdekk snart. I en fersk spørreundersøkelse for Tryg svarer 4 av 10 at de ikke kjenner reglene for mønsterdybde for sommerdekk.

– Det er betenkelig at nesten halvparten av de spurte bilistene ikke vet hvor mye mønsterdybde man kan ha på sommerdekk. Vegtrafikkloven sier at den skal være minimum 1,6 millimeter, men vi anbefaler det dobbelte. Det er viktig å være godt skodd også på sommerføre. På en regntung veibane vil lite mønsterdybde gi langt dårligere drenering, og ved bråbremsing får man lettere vannplaning og lengre bremsestrekning enn ellers, noe som kan bli fatalt ved sammenstøt, sier han.

Mange skifter aldri dekk

Tidligere undersøkelser for Tryg har vist at 2 av 10 aldri skifter dekk, hvilket betyr at tilsvarende over en halv million personbiler trolig kjører rundt på piggfrie vinterdekk året rundt.

– Piggfrie vinterdekk er ikke et helårsdekk, og gir et langt dårligere veigrep på varme sommerdager enn rene sommerdekk. Dessuten slites de selvsagt mye fortere hvis de står på hele tiden år etter år. Dette tror jeg de fleste vet, men det er likevel grunn til å tro at mange nå ikke tar seg råd til å kjøpe nye dekk ettersom prisene har økt betraktelig, og folks økonomi har blitt strammere, sier Brandeggen.

Tryg anbefaler at dekk som er brukt over fem år bør skiftes ut da dekkets egenskaper svekkes over tid.

Piggdekk kan i Sør-Norge brukes til og med første søndag etter 2. påskedag. Dersom føret krever det er det likevel tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. I Nord-Norge skal piggdekkene av innen 30. april.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *