Unngå krympesprekker – mal panelet nå

Nordmenn vet ikke at februar er den beste måneden å male panel. Da er den relative luftfuktigheten på sitt laveste – noe som er avhengig for best mulige resultat.

Tekst og foto: ifi.no

Treverk er et hygroskopisk materiale. Det betyr at det sveller og krymper gjennom året. Når luftfuktigheten er høy, som den er om sommer og høst, trekker treverket til seg denne fuktigheten og sveller, mest av alt i bredden. Når luftfuktigheten er lav, avgir gulvet denne fuktigheten, og tørker ut.

Det er derfor man nå ser sprekker i både parkett og panel rundt omkring i landet – februar er nemlig måneden der treverket ikke har mer fuktighet å avgi, og er særdeles tørt etter flere måneder med fyring. Dette kan man bruke strategisk, for eksempel når det kommer til å male panel.

Panelet flytter på seg

Treverket beveger seg hele året, men malingen er langt mindre fleksibel. Det som oppstår når panelet krymper er at det kan dannes såkalte krympesprekker. Her vil du enten se den forrige malingen, eller rett ned på bart treverk. Hvor godt krympesprekkene synes er avhengig av fargeforskjellen mellom den nye malingen, og treverket under.

– På hver side av et panelbord som er 12 cm bredt kan du i februar få krympesprekker på opptil 1,5 millimeter, dersom du har malt det i august, sier teknisk rådgiver i IFI, Chera Westman. IFI – informasjonskontoret for farge og interiør, er interesseorganisasjonen for malingsbransjen i Norge.

– Årets to-tre første måneder er den perfekte tid for å male treverk innendørs, understreker hun.

Her ser vi et panel der alle panelbordene bortover har fått krympesprekker, og vi kan se rett ned på bart treverk.

Teknisk avdeling med klar anbefaling

Det er ikke bare Westman som mener dette.

– Det som er ideelt er om man kan male panel i februar, alternativt overgangen februar til mars. Årsaken er at luften er på sitt tørreste på denne tiden av året. Da slipper man å få krympesprekker som ofte oppstår på malte paneler, sier Rune Nygaard, malermester og distriktssjef hos Alcro.

Maler og teknisk sjef hos Nordsjö, Per Myhre, er enig med Nygaard.

– Mal når panelet er som tørrest for å unngå synlige sprekker. Panelet vil fortsatt svelle og krympe i takt med sesongene, men siden det er malt på sitt tørreste vil krympesprekkene ikke bli like skjemmende, sier Myhre.

Sett av en helg

Når det kommer til valg av maling er det viktig å velge riktig type maling: Vanlig veggmaling vil fungere dårlig, så velg en som er beregnet på tre og panel.

– Til panel i tak og på vegg er det vanlig å bruke mellom 5 og 15 glans. En fin effekt kan være å bruke en maling i samme farge, men i en høyere glans, når du maler lister, vinduer, dører og andre detaljer i rommet, sier Myhre.

Anbefalingen er å allerede nå i starten av februar gjøre seg opp en tanke om hvilken farge man ønsker, og finne en helg man har tid til å sette i gang. Har man handlet inn det man trenger av verktøy i forkant, slipper man å hindres av åpningstidene på nærmeste fargehandel eller byggevarehus om man plutselig ser et hull i kalenderen og lysten kommer over deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *